• Willy de Oranda, HDR. Canon cam.

  Mijn meest favoriete Goudvis Willy, hier tijdelijk in een nano-tank met een Shubunkin(Flipper), wachtend tot het grote aquarium klaar is voor gebruik.  Het grote aquarium wordt op dit moment opnieuw ingericht en de NO3/NO2 cyclus moet opnieuw worden ingesteld en dan worden de vissen per twee opnieuw overgebracht. Het té snel introduceren van vissen kan leiden tot ziekte en afsterven. 

  Deze zomer had ik bijna alle koudwater vissen overgebracht in een binnenvijver, maar door een fout in één van de filters werden sommige vissen ziek, één van de vissen Lazarus dreef al met de buik naar boven rond. Door snel ingrijpen en diverse behandelingen in het 'hospitaal-aquarium' kwam hij er weer bovenop. In vijf maanden groeide hij meer dan 125%. 

  Mijn oudste goudvis is 27 jaar en één van de alleroudste ter wereld is 45 jaar oud. Goudvissen worden vaak slecht behandeld en in onaangepaste aquaria gehouden, zoals een visbokaal.  Visbokalen zouden absoluut verboden moeten worden doordat ze niet genoeg oppervlak hebben, kan er slechts op gebrekkige wijze gas uitgewisseld worden en geraakt het water al snel uitgeput aan zuurstof (O2), daarbij zwemmen de vissen rond in ammonium, dat giftig is. Een aquarium kopen tegelijkertijd met de vissen is één van de grootste fouten die de beginner kan maken en is onverantwoord. Een aquarium dient enkele weken te draaien met filter(s) om de nitraat/nitriet cyclus op gang te brengen. Water dient steeds voorzien te zijn van conditioner, een bereiding die chloor en chloramine verwijderd en de kieuwen spaart vd vis. 

  'Bezin eer ge begint' is een mooi adagium, vooral als het om vissen gaat en dan voornamelijk de goudvis, die heeft een GROOT aquarium nodig en groeit vaak tot 30 cm, overfiltratie 10-30x het watervolume van de tank per uur. Minstens elke week dient men een deel van het water te vervangen en conditioner toe te voegen .... 

   

 • Tinky, 17 jaar jong. HDR

  Tinky 17 jaar jong en in haar 'hot-tent' voorzien van een elektrische olieradiator van 750 Watt en een elektrisch kussen van 50 watt. Ze is een klein, mager katje, dat vaak door dierenartsen wordt gezien als 'kitten', maar haar kleine fluwelen pootjes zijn vervaarlijke wapens. Vraag het aan Rowan mijn kater. MIAUW !!

   

  Tinky 17 years young...inside her new 'hot tent' it includes electrical heating from an oil radiator and a hot pillow of 50 Watts.

 • Reflecties, licht & schaduw; Samsung EX-1 iso 100 F3.2 T:1/60, 28mm Kreuznach.

  Uitzonderingen bevestigen de regel, dus nu een foto in kleur. Genomen met één van de beste camera's die ik ooit had, de Samsung EX-1, hij staat nu in de kast met de Nikon DSLR's, allemaal technisch werkloos gemaakt door de Fuji en de Sony. Het rare is dat ik maar enkele camera's als vast beschouw en dan ook bij me houdt. De grootste survivors zijn de Canon SX120IS en de Fuji S2Pro.

 • Indian Summer, Fuji X100T, Fujinon 23mm/F2, iso 320; F/3.2- T 1/220

  Het mag dan al even achter ons liggen, het prachtige weekend, maar alles zat hier goed, mooi weer, knap licht, zalig gewoonweg !