Willy de Oranda, HDR. Canon cam.

Mijn meest favoriete Goudvis Willy, hier tijdelijk in een nano-tank met een Shubunkin(Flipper), wachtend tot het grote aquarium klaar is voor gebruik.  Het grote aquarium wordt op dit moment opnieuw ingericht en de NO3/NO2 cyclus moet opnieuw worden ingesteld en dan worden de vissen per twee opnieuw overgebracht. Het té snel introduceren van vissen kan leiden tot ziekte en afsterven. 

Deze zomer had ik bijna alle koudwater vissen overgebracht in een binnenvijver, maar door een fout in één van de filters werden sommige vissen ziek, één van de vissen Lazarus dreef al met de buik naar boven rond. Door snel ingrijpen en diverse behandelingen in het 'hospitaal-aquarium' kwam hij er weer bovenop. In vijf maanden groeide hij meer dan 125%. 

Mijn oudste goudvis is 27 jaar en één van de alleroudste ter wereld is 45 jaar oud. Goudvissen worden vaak slecht behandeld en in onaangepaste aquaria gehouden, zoals een visbokaal.  Visbokalen zouden absoluut verboden moeten worden doordat ze niet genoeg oppervlak hebben, kan er slechts op gebrekkige wijze gas uitgewisseld worden en geraakt het water al snel uitgeput aan zuurstof (O2), daarbij zwemmen de vissen rond in ammonium, dat giftig is. Een aquarium kopen tegelijkertijd met de vissen is één van de grootste fouten die de beginner kan maken en is onverantwoord. Een aquarium dient enkele weken te draaien met filter(s) om de nitraat/nitriet cyclus op gang te brengen. Water dient steeds voorzien te zijn van conditioner, een bereiding die chloor en chloramine verwijderd en de kieuwen spaart vd vis. 

'Bezin eer ge begint' is een mooi adagium, vooral als het om vissen gaat en dan voornamelijk de goudvis, die heeft een GROOT aquarium nodig en groeit vaak tot 30 cm, overfiltratie 10-30x het watervolume van de tank per uur. Minstens elke week dient men een deel van het water te vervangen en conditioner toe te voegen .... 

 

Commentaren

  • Vissenwijsheid... !
    Lie(f)s.

  • die voelt zich als een vis in het water Erwin...

  • Het eerste wat in mijn hoofd oplichte was : Het boek Sushi King van Bavo dHooge. Zeker eens lezen (als je het boek nog niet kent natuurlijk :-)) Je geeft practische tips ivm goudvissen houden. Mijn vrouw heeft ook wat aquariums staan , er kruipt veel werk in. 't is wel een fijne én rustgevende hobby

De commentaren zijn gesloten.