• Schoonheid op het water.

  Ik bracht hem al eerder in beeld, maar na een afwezigheid van enkele maanden (hij zat met enkele dames op een andere vijver) was ik absoluut blij deze mooie mandarijn woerd opnieuw te zien.  Hij is ook blijkbaar terug van vakantie. Door een andere belichting kon ik eigenlijk maar eerst de schoonheid van dit mannetje waarnemen ... Tussen al de gewone eenden en soepeenden is dit toch echt een juweeltje, zonder de anderen af te breken.  En tegelijkertijd is het ook een duidelijke verwijzing van de natuur dat bij de vogels al zo een enorme variatie is van vorm en kleur dat wij arme mensen daar maar erg zielig bijstaan. 

  Bild 063.jpg

   

  Bild 068.jpg

   

  Bild 067.jpg


 • Zaterdag regendag en oppassen met firefox update !

  Ik wou gisteren deze reeks posten, maar er was iets mis met het inlogsysteem van de blogs. Nu is het wat achterhaald, maar voor wie heimwee heeft naar de prachtige zaterdag ....  De eerste foto is een monochrome foto met blauwfilter en correctie in niveau's en curves (lichtjes). De andere zijn standaarkleurenfoto's van de speeltuin en het sportveld van de plaatselijke korfbalclub.

  ps;/ Voor de gebruikers van Mozilla firefox is er een alert dat mails ivm updates van de huidige firefox browser malware bevatten.  Maw als u een mail ontvangt over een update naar firefox 5.01 dan is er een meer dan redelijke kans dat het een malafide mail is. Updaten kan best gebeuren via firefox zelf of uitsluitend op de hoofdsite van mozilla.  Meer en meer worden trouwens softwarepaketten van de opensoftware gemeenschap gekaapt door malafide bedrijven en wordt de software besmet met malware en trojans. Zo is het uitkijken als u software zoekt via Google. Vaak brengt google u naar een website die niets te maken heeft met de echte software die u zoekt, maar met een groep internetgangsters. Google werkt ook niet echt mee om deze zaken uit te klaren. Zo wordt de gratis virusscanner AVG vaak misbruikt door anderen om een besmette versie te verspreiden ook VLC (mediaplayer) is al een doel geweest van zulke praktijken.  Dus let op ! 

  Bild 007.jpg


  Bild 010.jpg


  Bild 001.jpg


  Bild 005.jpg


  Bild 003.jpg


  Bild 006.jpg


  Bild 002.jpg


  Bild 004.jpg

 • Zonesysteem, vervolg

  Om de week te eindigen zal ik maar voort gaan op het gisteren vernoemde zonesysteem van Ansel Adams.  Buiten een hoop regenfoto's van vandaag heb ik me ingelaten met één foto die ik zou nemen met het zonesysteem. Maw ik heb belicht naar de nog net doorkomende donkerste plaatsen van de foto, de onderkant van de rotsblok. Daar is nog net doortekening te zien en is zone 8 +-  Ik heb gemeten op de onderste schaduw en er drie stops afgetrokken om tot het resultaat te komen, vermits de lichtmeter de gemeten kleur interpreteert als zone 5, het grijskaart middelgrijs. (maw ik meet bij f:5.6 een waarde van t=1/60 dan wordt dat t=1/500  om de juiste toon te vinden...).  De foto is zo uit de camera gekomen als jpg en slechts omgezet in PS cs5 als standaaromzetting.  

  zonesysteem foto.jpg


 • Stil-leven.

  Vandaag was een zachte rustige dag, met af en toe ... een druppeltje en een buitje ... 

  Nu ja, dat is allemaal geen erg zou ik zo zeggen.  Rustig wandelen, maar weinig fotografische inspiratie. Het licht was bijzonder saai en de onderwerpen die waren ook al niet voor het oprapen.  Trouwens ik heb enkele leuke opnames op mijn fuji staan, maar ik vergeet al meer dan vier weken mijn andere fototas mee te brengen.  Ze staat veilig en al mijn cashgeld zit er dan nog eens in én mijn manuele lichtmeter, waar ik zo graag mee speel.  Ik meet daar uitsluitend opvallend licht mee en dat is veel nauwkeuriger dan met de meter van het toestel.  Vroeger nam ik nog al eens een grijskaart van Kodak mee voor reflecterend licht mee te meten, maar mestal gebrukte ik de meter voor het zonesysteem in de Z/W fotografie.  Trouwens in de teken en schilderkunst is dat zonesysteem erg interessant, je kan de schaal vereenvoudigen naar drie of vier tonen ipv de gebruikelijke 10.  Wie meer wenst te weten van het zonesysteem kan gratis de pdf downloaden op deze link :   Ik denk dat je best met de rechtermuiknop klikt en de optie neemt om de gegevens te downloaden. (link opslaan als) 
  Het zonesysteem is afkomstig van de amerikaanse fotograaf Ansel Adams  één van de pioniers van de fotografie.

  Bild 002b&w.jpg

   

   

   

   

   

 • SchimmelZomer ...

  Eigenlijk wou ik dit kopje gebruiken voor een grotere fotoreportage over ons mooie weertje & van deze onvergetelijke zomer 2011.  Nu dat zal voor wat later zijn, alhoewel dat al veel later kan zijn vermits de kans klein is dat ik tussen 16/8 en 5/9  iets kan posten, maar het zou kunnen. Op mijn vakantieadres staat een pc met photoshop, dus het zou kunnen... Maar het zou ook kunnen dat ik de fotografie even in de ijskast zet voor enkele weken. Ik wil me even terugtrekken en onbereikbaar maken voor de wereld.  Het ergste is voor de katten en vogels die moeten nu even zonder mij verder, de twee honden gaan mee op 'afzondering'.  Nu zie ik de katten wel dagelijks via de ip-camera, want ik betrouw dat duo niet echt & dan kan ik de hulptroepen inschakelen voor een eventuele interventie. Het is de eerste maal dat ik de kattin achterlaat, dus die is sinds haar asielperiode niet meer 'alleen' geweest, er is dus ook een kans dat ik al snel terug thuis ben ... vakantie en huisdieren, het gaat niet goed samen als je er veel hebt. En dan heb ik nog maar eens een vondeling binnen genomen, een baby-duif, die ik dacht dat ze niet lang zou overleven, gezien zijn toestand.  Maar het pakt blijkbaar anders uit en deze jongen die moet streng hygiënisch gecontroleerd worden.  Dus het hokje moet steeds proper zijn en hij moet ook steeds proper water hebben in twee containers+ eten en zijn koekje...  Dat is allicht de 25-ste duif die ik opneem en ik ben eigenlijk geen duivenfan. Ik heb er eentje al meer dan 10 jaar, das dus familie geworden. Ok, na het 'gezever' de foto .... dat is een zwam die ik op mijn wandeling tegenkwam ( ze zei geen hallo ...., ze zat enkel te zwammen .... ), ze is aal een beetje in verval en ik heb ze eerst in HDR verwerkt en dan via photoshop verder bewerkt en even ook in Gimp gestoken, dus die zwam is zoiets voor 'masterchef'.  

  paddestoelhdr+ps.jpg


 • I wish I where ...

  De laatste maanden breng ik mijn tijd door met lezen en schrijven en enkele foto's nemen en vooral wandelen met de honden.  Het lijkt kalm, maar niets is minder waar, want u hebt mijn hoofd niet op uw schouders staan.  Gisteren vroeg mijn moeder of er iets is dat me niet interesseert. Ik zei op uitdrukkelijke toon dat er zeker zaken zijn die me niet interesseren, maar na 15 minuten nadenken ben ik er eigenlijk niet echt uitgekomen, maar er zijn zaken die mijn brein niet interesseren, alleen ben ik er nog niet achter. Na dertig jaar universiteit (op enkele maanden na:1981-2011) ben ik nog steeds even leergierig als de eerste dag, ik vrees dat het eerder erger is geworden. Ik zit al een tijdje engelse gedichten samen te stellen zoals in de jaren tachtig, toen er enkelen werden gepubliceerd, een hoogtepunt voor een op dat moment niet echt literair persoon. Het waren en zijn nog altijd getallen die me interesseren, van fictief over imaginair tot echte constanten. Vandaag zat ik de geschiedenis van de fotografie te bekijken, ooit  een vak dat ik kreeg samen met filmgeschiedenis, twee zaken die altijd mijn aandacht hebben gekregen. Ik zag foto's uit de eind jaren 1880 van Ford Maddox en Bayeux. De zgn natuurlijke processen van de fotografie bleken allemaal in scéne gezet, de eerste fotografen zochten hun inspiratie en allicht ook hun kunstenaarsgevoel bij de oude nederlandse meesters uit de gouden eeuw.  Vooral de stillevens inspireerden de fotografen en ook de landschappen van oa van Ruysdael. Dus stond het vast dat ik vandaag een zwart/wit foto ging maken (mét groenfilter).  Ik heb een natuurlijk 'kader gekozen' ... Hierbij biedt ik u als  saus een gedicht aan van een workshopmeester en dichter John Hartley Williams, een boekje viel open op dit gedicht én ik kan me er echt wel in vinden het past bij hét zomergevoel, alhoewel van zomer  geen sprake is ... 

  I wish
  I were a fat
  dirty white & ginger Jack
  Pussycat
  Prowling ...

  or a bicycle
  leaned against the drainpipe
  in the sun

  I wish
  upright behind the shed
  I had been that
  particular 
  green rake
  for at least twenty years/no one
  has raked with.

  natuur in b&w01.jpg

   

 • De gevallen stier

  Ik was aan het wandelen omdat mijn auto in de garage stond en ik vond het echt niet de moeite dat iemand mij aan de garage kwam ophalen.  Dus ging ik even op fotowandeling.  Er was zo wel het één en ander te zien op de fruithoflaan te Berchem een straat waar ik als kind lang gewoond heb. Maar in één van de zijstraten zag ik deze omgevallen stier liggen, zo een beetje het symbool voor de spaanse en europese economie vandaag de dag.  Wat me altijd opvalt is hoe erg de mensen daar mee bezig zijn. Nu geef ik toe dat ik van crisis nooit veel gevoeld heb en daar altijd geld aan verdien, voor mij niets liever dan een stevige beurscrisis. Als de beurs stijgt dan zie je me meestal niet echt, maar als ze daalt dan voel ik me echt een bear, voor wie dat verstaat, ik zie de bulls graag op hun smoel vallen ... vandaar de foto. 

  Nu ik ben niet echt blijven lachen, want ik heb een kapitaal geïnvesteerd in mijn autodeur.  Vanaf dag één is er iets met die deur, de wagen is al binnen geweest in diverse garages van BMW, maar blijkbaar wordt daar steeds iets opgelapt.  Heb je een BMW en is het zo een prutsbekleding die mijn dag verknalt. Nu als puntje bij paaltje komt, is de auto af, ga ik hem halen en wat gebeurt er dan ?  De raam VALT naar beneden ... is de garagist een moertje vergeten, drukt hij op de knop en de raam ligt er haast compleet uit.  Kon ik nog eens twee uur wachten in de garage tot haast 21.00u.  Het verhaal is niet gedaan beste lezer ...  de volgende dag moet ik naar een warenhuis, ik ben mijn goederen aan het inladen en ... knalt er een dame tegen mijn .... DEUR !!! Dus kan ik opnieuw naar de garage ... als iemand dan vraagt waarom ik agressief ben ... grrrrrrrrrrr.

  Nu ja, de bulls liggen op hun bakkes, smoel, gezicht, tronie ... deze is eveneens met roodfilter genomen met hoge densiteit. 

  de gevallen stier.jpg


 • Vervormd

  Een foto met de Olympus SP800UZ-zaliger genomen op een zalige winterwandeling, het weer was iets beter als vandaag denk ik.   De foto is bewerkt met een roodfilter in Z/W. 

  vervormdb&w.jpg