• De Gimp als alternatief voor photoshop.

  Voor wie het nog niet zou weten, de open community op het WWW heeft reeds langere tijd een redelijk goed alternatief voor Photoshop, namelijk The Gimp en die is recent aan versie 2.6.11 toe.  De Gimp is een interessant freeware pakket, met een grote groep gebruikers die dagelijks verbeteringen en filters uitbrengen, honderden filters en bijkomende programma's staan ter beschikking van de gebruiker.  Ik gebruik sinds enkele maanden Photoshop CS5, maar betrap me er steeds op dat ik bepaalde bewerkingen in de gimp blijf doen, photoshop en Gimp zijn naast elkaar te gebruiken en kennen beide het bestandssysteem van photoshop waarbij lagen behouden blijven binnen het bestand. De nieuwe versie van de Gimp bevat ook de Caïro library voor diverse grafische gebruiken. Linux wordt standaard geleverd met de Gimp en zijn de pijlers van de Open community. 

  De nieuwere edities van de Gimp gaan meer PS achterna gaan in de toekomst, omdat de steeds losse vensters voor sommige gebruikers lastig kunnen zijn maar daarvoor is er een alternatief de Gimpshop, dat PS volgt qua opbouw, helaas is deze versie niet up-to -date met bvb de gimp zelf.  Gimp is gratis te downloaden op http://www.gimp.org/ met handleidingen en filters ... ook werkt men aan een integraal HDR pakket, maar daar zijn ook Open Community alternatieven voor voorhanden. 

  Hier twee foto's uit mijn oude Z1 van Minolta zaliger, de eerste kwam zo uit de camera, de tweede is bijgewerkt door de gimp:

  PICT0060.JPG

  Gimped image.JPG


 • Op glad ijs begeven ...

  Vandaag was het ideaal om u op glad ijs te begeven, de auto's vlogen deze middag voorbij, ik zag dat velen verast waren door het supergladde wegdek in het Antwerpse (vooral de binnenstraten). Eéntje vloog door de garagedeur van de buren terwijl die gesloten was ... een ander reed achteruit, of probeerde dat, de auto ging echter in een spin vooruit tegen een glascontainer aan ... 

  Bij het straatshot let vooral op de voetgangers links in beeld ... 

  100_4945.JPG

  100_4952.JPG

  100_4950.JPG


 • Kerst 2010

  Bij deze wens ik aan alle bezoekers een Zalig Kerstfeest 2010 !! En het is een Witte Kerst geworden, voor het eerst sinds lange tijd, dus neem de ongemakken er even bij en geniet van al het wit !

  Zalig-kerstmis2010blog.jpg

  sporenindesneeuw.jpg

  IMG_0018_3.JPG


 • Antwerpen op glad ijs ...

  Nu ja, ik weet wat er gisteren mis ging bij het posten, verkeerde optie aangeduid en daardoor was de pagina opmaak compleet verkeerd ... 

  Vandaag was het hier serieus glad en gevaarlijk op de weg en de voetpaden. De verse laag sneeuw was bovenop een ijslaag komen te liggen en bood geen stevige grip aan de banden en de zolen ... 

  De laatste foto is de grenspaal tussen Berchem en Antwerpen, in de jaren 70 is Berchem in de Antwerpse fusie terecht gekomen en dat is zeker niet in het voordeel van Berchem uitgevallen & zijn bewoners (ook Wilrijk is zo een slachtoffer.) De eerste foto is genomen in een buurt waar er pogingen worden ondernomen om zaken te renoveren, maar waar ook verkrotting voorkomt vooral door het verdwijnen van allerlei handelszaken. Handelszaken die al generaties in de buurt waren sloten voornamelijk door de sterke input van allochtonen en door de hoge concentratie aan Joodse bewoners die hun eigen handelszaken gingen inplanten. 

   

  glad.jpg

  besn_auto.jpg

  100B4900.jpg

 • Aanvulling vorige posting

  IMG_0024_1.JPG

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Door problemen met de editor vielen deze twee foto's steeds weg .... dus is dit de aanvulling Wenkbrauw ophalen

   

  IMG_0015_3.JPG

 • Smelten en daarna terug sneeuwen, cyclus zet zich voort ...

  Ik dacht deze morgen de restanten te fotograferen van het sneeuwtapijt, maar tegen middernacht lag alles er weer wit bij !

  Zoals u kan zien voldoende contrast in de eerste foto, bij de tweede is er de nevel aanwezig en de derde is een mooie eenzame treurwilg nog half bedekt met sneeuw. De twee laatste foto's zijn van rond 23.30u, de sneeuw valt nog en er is bij de z&w opname zeer weinig licht, de autofocus haalt geen resultaat en dus manueel scherpgesteld, de laatste opname is een sfeershot. De foto's zijn genomen met mijnoude getrouwe Canon PS A520, slechts 4.2 Mpix. Die camera zit steeds in mijn jaszak en is overal aanwezig ... 


  IMG_0017_1.JPG

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


  IMG_0009_5.JPG

   


   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  *

  nachtfotob&w.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Moet er nog meer wit zijn ?

  Alsof het vandaag nog niet wit genoeg was gingen de mensen van de groendienst een nieuwe paus verkiezen en al snel was er blijkbaar resultaat: witte rook ! De Anglicaanse kerk aan de Grétrystraat wordt al enige tijd gerenoveerd, hier een beeld vanuit een zijstraat. Ook twee monochromen, waarvan ééntje licht getint is ...een merkwaardige voorbijganger met rode muts ... en ten slotte nog een nachtfoto vanuit het Albertpark. Deze is genomen met een éénbeenstatief en dat is geen sinecure, maar met dit weer sleur je niet graag met een zwaar driebeenstatief én een speelse hond aan de lijn. 

  witte-rook.jpg100_4768.JPGtramspoor-in-sneeuw.jpgsnowcorner.jpg100B4810.JPG
  IMG_0007_7.JPG

 • Midwinter blues

  Vandaag is de situatie er niet echt veel beter op geworden, sneeuw en ijs vormen nog altijd het hoofddecor !

  enkele sfeerbeelden en snapshots ...

  100_4753blog.jpg100_4740blog.jpgdaar-is-de-tram!.jpg

 • Ook 's nachts ligt er sneeuw ...

  at-night-in-the-snow.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  De meeste foto's van vandaag en gisteren zijn genomen vanaf de hondenweide, daar passeren vaak mensen op weg naar tram & bus. Dan kan de hond vrij razen over de besneeuwde weide.  Deze is genomen omstreeks 1u30 ('s nachts) zonder statief, met een paaltje als steun voor de Powershot camera. (ik gebruik dan mijn handschoen als onderlegger en een 2 seconden vertraging. De foto van Tibby is wel overdag genomen ;)

  100_4726.JPG

 • Tweede Winteroffensief ...

  Gisterennacht begon het hier dan te sneeuwen, snel werden de wegen spekglad, met enkele slippartijen ten gevolge.  Deze morgen trok ik er met de wagen  op uit (tegen mijn zin) en kon ik aan den lijve ondervinden hoe glad het was.  Een fietser reed recht op een wagen in, ging onderuit en kwam bijna onder mijn wagen terecht,... mensen gleden onderuit.  Nu ik kwam er zonder slippen uit, maar wat een gekke mensen allemaal op de baan, vrieskou zal de hersenen aantasten.  Wat je als voetganger niet moet uittesten, is de remafstand van motorvoertuigen bij dit weer. Sommigen lopen door het rode licht, anderen veronderstellen dat iedereen weet waar een zebrapad ligt, diep onder de sneeuw. 

  Mijn wagen staat zonder deuken of bloedvlekken in de garage en daar mag hij enkele dagen uitrusten van deze ijzige dag. 

  De eerste foto werd 's nachts genomen zonder statief, toestel op een bevrozen paaltje, maar daar ging het zelfs aan het glijden !  De tewwede is bij het ontwaken genomen ;...

  IMG_0008_5.jpg100_4655.jpg
  100_4674.jpg100_4664.jpg100_4681.jpg

 • Tibby in monochroom met de nieuwe nikon lens op de fuji ... (klinkt Japanees, niet ?)

  tibby-monochroomblog.jpgNa het verschijnen van de foto van Westy gisteren kon Tibby niet achterblijven, hij voelde zich bijzonder achtergesteld.  Hij wenst er ook duidelijk op te wijzen dat hij een ras-echte Tibetaan is én een hond uit een kennel voor rashonden, terwijl Westy een asielhondje is ... (volgens Tibby: eens uit een asiel altijd een crimineeltje, of zoiets ...?).  Hij heeft ook een dubbel paspoort: Nederlands-Belgisch.  Voor de kleurenkijkers: hij draagt altijd blauw en rood, met zijn witte vacht, kan het Wilhelmus blaffen in verschillende toonaarden en heeft een voorliefde voor Afrikanen à la Geert Wilders met een goede hap van Filip De Winter erbij.

  Vandaag was er alvast een grote verassing: mijn nikon lens is eindelijk hier geraakt, maar niet zonder een laatste hindernis, nml mijn naam was onleesbaar voor de koerier door allerlei stickers die ze er zelf hebben opgekleefd, gelukkig had ik mijn gsm nummer op diverse strategische plaatsen uitgehangen ... bleek de man geen nederlands te verstaan ... nu ja ... Uit pure verveling was ik allerlei kasten aan het leegmaken toen ik nog een 300 mm lens vond van zeiss, met een kleine adapter past die ook op de fuji.  Ik dank bij deze de heer Samuel Becket, CEO van DPD voor zijn levering... 

 • Westy 03

  Westy PScs5.jpgWesty is de typische terriër, snel in vuur en vlam erg intelligent en van niets bang. Valt met alle genoegen honden aan die véél, véél groter zijn dan hijzelf. Heeft een grote interesse voor televisie, kijkt graag naar reclame, ja iemand moet dat dan toch doen, niet ?!  En als het kookprogramma van Piet begint, is het huis te klein ...  houdt absoluut niet van schaduwen ... wat de sneeuw betreft vindt hij dat erg fijn, alleen als hij een jas aanmoet is dat al wat minder ... 

 • Visserslokaal UA

  vssershut.jpgHet visserslokaal op de campus van de UA nabij het fort van Wilrijk.  Groot en comfortabel is iets anders vermoed ik, maar het staat er al enige jaren en kreeg onlangs een opknapbeurt aan de binnenzijde. Ik vermoed dat de plaatselijke brievenbus van de UA groter is dan dit lokaal ... de grootste meerval die in de vijver rondzwemt is allicht té groot voor dit gebouwtje ... Lachen.

  Ik was toevallig getuige van de vangst van het 'monster' & was zo verbaasd van de afmetingen dat ik niet eens een foto nam, terwijl ik de camera vast had. Tot mijn grote vreugde werd het dier heel en gezond snel teruggezet in de vijver. Last van reigers zal die niet hebben eerder het omgekeerde !

 • Na de regenboog kwam de regen !!

  Na de regenboog begon het plots te regenen, meestal is het anders ... Het grappige was dat ik haast de enige persoon was die de regenboog zag, de weinigen die naar boven keken waren zij die zich allicht afvroegen wat die gekke fotograaf aan het doen was ... 

  regenboog01.jpg100_4649.JPG

 • Zaterdag, trainen vanuit de heup ...

  Om op mijn andere blog in te gaan, ben ik wat mensen gaan schieten in mijn nabije omgeving en op een zaterdag ontbreekt het er niet echt aan, spijtig was dat het weer absoluut onaantrekkelijk was voor het fotograferen van bewegende objecten, weinig helder licht ... op bepaalde momenten moest ik iso 800 instellen om 1/125 te halen met mijn zoomlens van de bridgecamera.  Op mijn andere blog streetphotography leg ik iets uit over de methode en geef ik diverse ander foto's, die minder of meer gelukt zijn ... deze man lijkt te bidden om het openbaar vervoer, hij gaat door de kniëen voor De Lijn, de arme man lijkt de wanhoop nabij. De zoom stond op 470 mm met één hand getrokken, dus er is wel iets bewegingsonscherpte. Achteraf zou je kunnen zeggen dat het best is om een éénbeenstatief mee te nemen, maar dat was hier naast de kwestie...  het ging om onopvallend mensen te fotograferen ... meer hierover op mijn andere blog ... Een gepaste titel zou zijn " Bidden voor De Lijn "

  please-do-not-let-me-wait-for-ever.jpg

 • Géén lens ...

  Vandaag regenachtig en weinig interessant voor fotografie qua licht, maar voor mij een echte baaldag. Vandaag komt mijn reflextoestel aan met de post, de lens die ik moet erbij hebben wordt dagen ervoor verzonden met DPD uit Nederland. Men zegt mij dat ze vandaag gaan leveren tussen 8u en 18 u, maw je moet de hele dag thuis zijn én wie zie je absoluut niet: ja, DPD.  Maw een camera zonder lens voor het weekend, en ik wou juist gaan proefdraaien ... Wanneer die lens wel wordt geleverd is niet duidelijk, maar als men verwacht dat ik nogmaals van 8-18u ga thuiszitten dan is men dik verkeerd. Ja, soms kan je via de leverancier niet te weten komen met wat en wie ze iets verzenden, maar dat begint nu stilaan een probleem te worden vermits diezelfde firma ooit een Leica camera gewoon voor mijn deur deponeerde, terwijl ik op verlof was. Ik kan nu ongeveer een zwarte lijst gaan samenstellen van toeleveranciers die duidelijk onbetrouwbaar zijn en DPD en TNT/TPG spannen hierin de kroon.

  Onderstaande dame was allicht ook aan het informeren achter haar pakket. 

  100_4504.JPG

 • Straatkunst: the birds

   

  Mag ik u mijn nieuwe blog voorstellen : Streetphotography  die sinds twee dagen bestaat en uitsluitend handelt over snapshots genomen op straat en enkele merkwaardige scénes op straat ...  hierbij een screen shot van deze blog: 

  De échte foto staat daaronder en vond ik op een skate-ramp in Mortsel. 

   streetphotographyblog.JPGstreetart.jpg