De Gimp als alternatief voor photoshop.

Voor wie het nog niet zou weten, de open community op het WWW heeft reeds langere tijd een redelijk goed alternatief voor Photoshop, namelijk The Gimp en die is recent aan versie 2.6.11 toe.  De Gimp is een interessant freeware pakket, met een grote groep gebruikers die dagelijks verbeteringen en filters uitbrengen, honderden filters en bijkomende programma's staan ter beschikking van de gebruiker.  Ik gebruik sinds enkele maanden Photoshop CS5, maar betrap me er steeds op dat ik bepaalde bewerkingen in de gimp blijf doen, photoshop en Gimp zijn naast elkaar te gebruiken en kennen beide het bestandssysteem van photoshop waarbij lagen behouden blijven binnen het bestand. De nieuwe versie van de Gimp bevat ook de Caïro library voor diverse grafische gebruiken. Linux wordt standaard geleverd met de Gimp en zijn de pijlers van de Open community. 

De nieuwere edities van de Gimp gaan meer PS achterna gaan in de toekomst, omdat de steeds losse vensters voor sommige gebruikers lastig kunnen zijn maar daarvoor is er een alternatief de Gimpshop, dat PS volgt qua opbouw, helaas is deze versie niet up-to -date met bvb de gimp zelf.  Gimp is gratis te downloaden op http://www.gimp.org/ met handleidingen en filters ... ook werkt men aan een integraal HDR pakket, maar daar zijn ook Open Community alternatieven voor voorhanden. 

Hier twee foto's uit mijn oude Z1 van Minolta zaliger, de eerste kwam zo uit de camera, de tweede is bijgewerkt door de gimp:

PICT0060.JPG

Gimped image.JPG


Commentaren

 • Serieus verschil, Erwin ! 'k Weet echter nog te weinig van computers en fotoprogramma's om me daaraan te wagen. Wel genoteerd !
  Lie(f)s.

 • Lijkt me wel interessant. Ik gebruik enkel Nero on Zoombrowser EX van Canon om mijn foto's te bewerken, maar dat blijft allemaal heel simpel. Ik heb GIMP al eens willen downloaden (van andere site) en toen kwam de melding dat ik eerst de GTK 2.0 omgeving moest installeren. Dit ken ik niet en heb dus niet gedownload. Nu heb ik recent Photofilter, maar hier moet ik nog mee gaan oefenen wat je er allemaal mee kan.
  Ben wel benieuwd wat je hebt bijgewerkt bij de tweede foto, op 't eerste zicht zou ik denken, alleen meer contrast...
  Een fijne dag,
  grtjs

 • Die tweede vind ik top, leuke uitleg erbij ook!

De commentaren zijn gesloten.